65 τόνοι -άκρως επικίνδυνου και τοξικού- υδραργύρου εντοπίστηκαν στην Ελλάδα
65 τόνοι -άκρως επικίνδυνου και τοξικού- υδραργύρου εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Ποσότητες υδράργυρου, μιας άκρως τοξικής ουσίας που διακινούσε η γερμανική εταιρεία DELA GmbH Recycling Solutions, εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε εγκαταστάσεις αποθηκευτικής εταιρείας.

Η αποθηκευτική εταιρεία βρίσκεται στην περιοχή...του Ασπροπύργου. Πρόκειται για 65 τόνους υδραργύρου, από τους τους τουλάχιστον 1.000 συνολικά που διακινήθηκαν σε χώρες της ΕΕ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντολή του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία για διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών υπάρχουν, προς πάσα κατεύθυνση

Σημαντικά συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια εντοπισμού των ποσοτήτων υδράργυρου οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ συνεργάστηκε με το υπουργείο και ο ιδιοκτήτης της αποθηκευτικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της, η γερμανική εταιρεία δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή ότι συνολικά 1.000 και πλέον τόνοι της επικίνδυνης ουσίας εξήχθησαν παρανόμως σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, περιοριζόμενη απλώς να παραδεχθεί ότι απαγορεύεται η εξαγωγή υδράργυρου σε χώρες της ΕΕ, και ότι οι ποσότητες απορρίπτονται με ασφάλεια σε γερμανικά ορυχεία αλατιού.

Η ανακοίνωση της DELA:
«Από τον Μάρτιο του 2011, η εξαγωγή μεταλλικού υδραργύρου και ενώσεων υδραργύρου από ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται από το νόμο. Επιπλέον, ο μεταλλικός υδράργυρος από ορισμένες πηγές, για παράδειγμα από την παραγωγή χλωρίου γενικά κατηγοριοποιούνται ως απόβλητα και πρέπει να απορριφθούν. Ο τρόπος διάθεσης πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η DELA λειτουργεί μια πατενταρισμένη διαδικασία σταθεροποίησης του μεταλλικού υδραργύρου από το 2010 Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει ότι ο μεταλλικός υδράργυρος είναι ακινητοποιημένος και μεταμορφώνεται σε μια περιβαλλοντικά ουδέτερη ουσία. Το σταθεροποιημένο τελικό προϊόν το οποίο είναι σουλφίδιο υδραργύρου μπορεί στη συνέχεια να απορριφθεί με ασφάλεια στα γερμανικά ορυχεία αλατιού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications